Piwo bezalkoholowe czyli takie, w składzie którego alkohol wynosi poniżej 0,5% całkowitej objętości. Ma więc jego bardzo niewielką lub zerową ilość.

Proces dealkoholizacji

Proces ten rozpoczyna się od zrobienia ekstraktu słodu i zboża o zawartości poniżej 14% oraz następnym gotowaniu go do uzyskania brzeczki. Kolejnym krokiem jest dodanie chmielu i napowietrzenie, a następnie dodanie zawiesiny drożdży, w celu uzyskania około od 80 – 180 mln komórek na mililitr. Po tym etapie następuje fermentacja w temperaturze 3 – 10 stopni Celsjusza, trwająca nawet do 40 godzin. Po fermentacji, usuwa się drożdże z brzeczki, filtruje się ją i poddaje elektrolizie, po czym doprowadza się stężenie alkoholu do wybranego poziomu przy pomocy wody gazowanej. Ostatnią czynnością jest poddanie naparu starzeniu się, co trwa około 24 godzin.

Można powiedzieć, że piwo bezalkoholowe powstaje w ten sam sposób co tradycyjne. Ważny jest jednak moment, w którym trzeba przerwać fermentację, aby nie doszło do wytworzenia alkoholu. Dzięki temu związki i walory smakowe, pozostają praktycznie takie same.

Piwo tradycyjne, czy wolne od alkoholu?

Piwo bezalkoholowe jest znacznie mniej kaloryczne. Przede wszystkim jest źródłem przeciwutleniaczy i antyoksydantów. Jest wręcz zalecane w ograniczonych ilościach, ze względu na moczopędne właściwości. Oprócz tego wypłukuje zalegającą sól, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i przyśpiesza trawienie.

Jest idealnym rozwiązaniem dla osób nie mogących z jakiegoś powodu spożywać alkoholu np. kierowców, kobiet w ciąży, chorych, czy sportowców. Ma świetnie imitujące piwo z tzw. procentami walory smakowe, w dodatku jest zdecydowanie lepsze dla naszego organizmu.

Które wybrać?

Decyzja wydaje się sama nasuwać, jednak wciąż bardzo wiele osób sięga po zwykłe piwa, prawdopodobnie nie zdając sobie sprawy z konsekwencji, jakie wiążą się z jego piciem. Zdecydowanie zdrowszą alternatywą będzie ich bezalkoholowy odpowiednik, którego smak i składniki są niemalże takie same. Oczywiście dla niektórych to wciąż będzie zwykła oranżada, której nie można nazwać piwem.

Warto zaznaczyć, że część piw bezalkoholowych ma status napojów izotonicznych, bogatych w witaminy z grupy B i mikroelementy. Dlatego w szczególności sportowcy powinni wziąć je pod uwagę. W dodatku brak alkoholu wiąże się z niemożliwością uzależnienia.

Piwo bezalkoholowe kupisz w sklepiebezalkoholowe.com

Tags: ,

Related Article