sobota, 20 kwietnia, 2024

Patelnie żeliwne cieszą się obecnie rosnącym zainteresowaniem. Obecne w kuchniach od lat, przeżywają swój renesans – nie tylko za sprawą modnego stylu retro, ale przede wszystkim ze względu na ogromną trwałość i oferowaną jakość przygotowywania posiłków.

Czym jest patelnia żeliwna?

Patelnia żeliwna jest wykorzystywana do gotowania od dawna. W całości produkowana jest z żeliwa – to naturalny, neutralny dla zdrowia materiał. Patelnie z żeliwa nie wpływają na smak i zapach potraw, nawet mocno nagrzane nie powodują uwalniania do produktów spożywczych żadnych niebezpiecznych związków. Żeliwo jest z natury bardzo trwałe. Nie ulega zarysowaniu, nie pęka, z czasem nie traci swoich pierwotnych właściwości. Naczynia z tego materiału można stosować w każdym typie kuchenki – w tradycyjnej ogniowej lub gazowej, a także w coraz częściej spotykanej kuchni indukcyjnej.

Największe zalety żeliwnej patelni

Naczynia do gotowania wykonane z żeliwa mają wiele plusów. Żeliwna patelnia jest przede wszystkim bardzo solidna, co czuć już kiedy weźmie się ją w dłoń – jest dość ciężka, wykonana ze szlachetnego, trwałego surowca. Kupując patelnię z żeliwa, można być pewnym, że przetrwa lata. Żeliwo nie tylko nie wpływa negatywnie na zdrowie, ale i może mieć dla niego pozytywne skutki – uwalnia bowiem związki żelaza, które dostają się do pokarmów i pomagają uzupełnić dietę o ten cenny pierwiastek. Co więcej, żeliwne patelnie są chętnie stosowane przez profesjonalnych kucharzy, ponieważ wolno się nagrzewają i wolno stygną, co pozwala wygodnie kontrolować temperaturę, zapobiega przypaleniom i umożliwia długie utrzymanie posiłku w odpowiedniej temperaturze. Żeliwo dobrze przewodzi ciepło, więc smażąc na patelni żeliwnej, można być spokojnym o to, że potrawa będzie równomiernie ogrzana.

Jak wybrać najlepszą żeliwną patelnię?

Na co zwracać uwagę, decydując się na zakup patelni żeliwnej? To przede wszystkim jakość wykonania. Tę najłatwiej ocenić biorąc patelnię w dłoń – ta wysokiej klasy powinna być dość ciężka, masywna, ładnie wykończona. Musi być w całości wyprodukowana z żeliwa.Warto też dopasować patelnię do swoich potrzeb. Dziś w sklepach dostępne są patelnie żeliwne w różnych rozmiarach, o różnym przeznaczeniu – oprócz tych tradycyjnych, można wybrać patelnię do naleśników czy do grillowania.

Patelnie żeliwne znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl

Tags: ,
https://codilab.pl/ogrzewacz-tarasowy-klucz-do-komfortu-przez-caly-rok/ live url https://absenting.com.pl/ogrzewacz-tarasowy-twoja-oaza-ciepla-w-chlodne-dni/