Na komfort pracy w kuchni wpływa wiele czynników – układ pomieszczenia, jakość produktów spożywczych, naczynia, noże… Wśród małych, ale niezwykle ważnych akcesoriów, bez jakich trudno wyobrazić sobie przygotowywanie obiadu czy kolacji jest deska kuchenna. W sklepach znaleźć możemy deski wykonane z najróżniejszych materiałów, począwszy od drewna, poprzez plastik, na szkle kończąc. Jaki model warto mieć w swojej kolekcji? Sprawdź!

Deski plastikowe

Plastikowe deski nie do końca zdają egzamin w wymagającym, kuchennym środowisku. Po pierwsze, tworzywo sztuczne używane do produkcji akcesoriów tego typu jest miękkie, przez co bardzo łatwo je uszkodzić. Co więcej, plastikowa powierzchnia jest środowiskiem sprzyjającym rozwojowi bakterii.

Deski szklane

Kolejna propozycja – deski ze szkła – w naszym rankingu wypada znacznie lepiej niż wyroby z plastiku. Szkło bardzo łatwo utrzymać w czystości (można je myć w zmywarce), nie absorbuje wody ani detergentów, nie pochłania i nie oddaje zapachów. Jednak deski szklane mają jedną istotną wadę – mogą negatywnie wpływać na kondycję noży.

Deski z drewna

Deski wykonane z drewna znaleźć możemy w każdej kuchni. Mimo tego, że na rynku raz na jakiś czas pojawiają się jakieś nowości, to wciąż doceniamy klasyczne, sprawdzone rozwiązania. Dlaczego drewniane deski są w kuchni niezawodne? Przede wszystkim, drewno posiada naturalną zdolność do samoistnego niwelowania drobnych uszkodzeń, co znacznie zwiększa żywotność intensywnie użytkowanej deski. Drewniane powierzchnie mają również właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu proces obróbki żywności jest higieniczny. Co więcej, drewno jest również łaskawe dla noży. Wysokiej jakości deski z drewna znajdziesz na stornie gerlach.pl.

 

 

Tags: , , ,

Related Article